SELMA

2015-08-04 - 21:24:19

Många känner till Martin Luther King. Gör man inte det så borde man faktiskt skämmas. Med det sagt så är det få som vet mer om King än hans berömda tal och att han stod bakom medborgarrättrörelsen i USA och kämpade för den under 13 år. 

Filmen Selma skildrar Martin Luther Kings kamp efter att rösträtten blev lagstadgad, men i amerikanska södern nekades fortfarande många svarta medborgare rätten till registrering för röstning. Filmen börjar ganska lugnt för att sedan visa en skildring av ett blodigt hatbrott där fyra svarta flickor sprängdes i luften i en baptistkyrka. Dramatiskt och tugnt, så som resten av filmen. Om man inte berörs av "Selma" är man gjord av sten.

Talet med de kända orden "I've a dream" som alla känner igen saknas, men det är ingenting negativt. Istället får vi se en sida av historian som historieböckerna ofta snabbspolar och vi får möta en mänskligare King och andra som har kämpat vid hans sida. Oprah Winfrey är en av några välutvalda skådespelare som gör filmen ännu mer gripande.

Om ni, som jag, greps av filmer som "12 years slave" och "The Butler" och vill se fortsättningen av jämställdhetskapen i USA så är de här en film för er!
 
Kommentarer
Exona

Såg denna på bio! Var riktigt bra tycker jag

Svar: Ja verkligen!
Gosia

2015-08-22 - 20:57:06
URL: http://exona.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback